به گزارش همشهری آنلاین به نقل از باشگاه خبرنگاران جوان، کیانوش جهانپور سخنگوی سازمان غذا و دارو در حاشیه برنامه شهر سالم که در وزارت بهداشت برگزار شد، با اشاره به کمبود مقطعی سرم در بخش بستری اظهار کرد: کمبود سرم در بخش بیمارستانی با واردات فوریتی عملا رفع شده و توزیع سرم در داروخانههای منتخب بخش سرپایی کشور انجام گرفته است و روند واردات فوریتی در کنار تولید داخل برطرف کننده نیاز داخل خواهد بود.
جهانپور توضیح داد: پیشتر متاسفانه یکی از تولیدکنندگان داخلی نتوانسته به موقع سرم تولید کند و واردات هم به دلیل دستور ممنوعیت صادرات از طرف دادستانی در یک کشور به تاخیر افتاده بود و چند روز التهاب و نگرانی هایی ایجاد شده بود که با مدیریت در توزیع و واردات فوریتی، دیگر مشکلی با عنوان کمبود سرم نداریم و توزیع مدیریت خواهد شد تا زمانی که سرم مازاد بر نیاز داروخانهها داشته باشیم.
تجربه موفق تجویز رمدسیویر در درمان کرونا
سخنگوی سازمان غذا و دارو در ادامه به تجویز رمدسیویر برای درمان کرونا اشاره کرد و گفت: تجویز رمدسیویر یکی از اتفاقهای مثبت و از رویکردهای ابتکاری وزارت بهداشت در مدیریت کووید-۱۹ به ویژه در بخش بستری بود. ما کلینیک و درمانگاههای بستری موقت رمدسیویر را در پیک چهارم راه اندازی کردیم و تجربه بسیار موفقی داشتیم و این تجربیات موفق در حال مستندسازی برای انتقال به نظام های بهداشتی است. چراکه این دارو در دوران بحران، از سرریز شدن بیماران به بخش بیمارستانی جلوگیری میکند.
سخنگوی سازمان غذا و دارو بیان کرد: ۷ تا ۸ تولیدکننده تولید رمدسیویر در ایران داریم و ایران جزو کشورهای بزرگ تولیدکننده رمدسیویر در دنیا محسوب می شود. میزان تولید ماهانه ۶۰۰ تا ۸۰۰ هزار دوز در ماه بود و در هفته های اخیر افزایش بیماران در پیک پنجم و تجویز خارج از دستورالعمل و بی رویه این دارو باعث شد که میزان مصرف این دارو ۴ برابر خرداد شود.
وی گفت: باید توجه داشت که اگر قرار باشد برای هر بیمار کووید-۱۹ این دارو تجویز شود، مصرف به ۸ برابر خردادماه خواهد رسید. این پذیرفتنی نیست و باید در بخش خصوصی و دولتی تجویز مطابق دستورالعملها باشد. در غیر این صورت فشار مضاعف مالی به بیماران و بیمه ها تحمیل خواهد شد.
جهانپور ادامه داد: رمدسیویر یکی از مزایای نسبی سیستم دارویی و درمان کشور در حال حاضر در مقابله با کووید-۱۹ است و مطابق یافتههای مطالعاتی از بستری شدن بیماران به میزان ۱.۵ تا ۲ برابر تختهای موجود جلوگیری کرده است.
او گفت: در یکی از استانها در یک کلینیک سرپایی از بین ۷۰۰ بیمار که مطابق دستورالعمل رمدسیویر دریافت کرده بودند، تنها ۷ بیمار بستری شدند که این عدد نشاندهنده این بوده که این ابتکار به میزان بسیاری از فشار روی بخش درمانی کشور کم کرده است.
به گفته سخنگوی سامان غذا و دارو، این اقدام و اقدامات مشابه با وجود کمبود تخت بیمارستانی توانسته سیستم درمانی را با وجود تعداد بالای بیماران حفظ کند. البته همه اینها نیازمند تجویز رمدسیویر مطابق دستورالعمل است.
فاویپیراویر و دگزامتازون چقدر در درمان کرونا موثرند؟
سخنگوی سازمان غذا و دارو درباره داروی فاویپیراویر نیز اظهار کرد: فاویپیراویر هم در داخل تولید میشود. البته باید توجه داشت که درباره اثربخشی آن بحث هایی وجود دارد ولی آنچه مشخص شده، این است که تشخیص زودهنگام و تجویز در آغاز درگیری ریوی میتواند اقدام مداخلهای برای درمان باشد. هرچند باید دانست که اگر این دارو مطابق دستورالعمل تجویز شود، ما کمبودی نخواهیم داشت.
جهانپور درباره مصرف کورتون هم بیان کرد: کورتونهایی مانند دگزامتازون بنا بر مطالعات توانسته مرگ و میر بیماران بستری را کاهش دهد. البته در صورتی که دارو در زمان مناسب و توسط پزشک تجویز شود. استفاده خودسرانه آن به هیچ وجه توصیه نمیشود. این دارو هم تولید داخل دارد و به میزان کافی برای اوج بحران و خیز بیماری در کشور در دسترس است. البته اگر تجویز و منطبق با دستورالعمل باشد.
نظر شما